Onderhoud en schoonmaken

Wanneer moet u beginnen met het verzorgen van uw nieuwe tapijt? Bij Carpetright geloven wij dat deze zorg al begint voordat u het tapijt koopt! Het begint al bij het kiezen van een tapijt dat past bij uw gebruik en wensen en hierdoor niet overmatig slijt. Denk aan hoeveel doorloop er in de ruimte met het nieuwe tapijt zal zijn. Gaat u in deze ruimte eten en drinken? Dit is belangrijk om te weten, omdat dit een rol kan spelen bij de keuze van het materiaal en zelfs de kleur.

Knoeien en vlekken

Zodra een tapijt is gelegd, is het goed om binnen en buiten schoonloopmatten te gebruiken bij zowel uw voor- als achterdeur. Dit kan de hoeveelheid vuil die binnenkomt tot 70% verminderen. We adviseren u om bouclé tapijten met een minder agressieve stofzuiger schoon te maken en alleen gebruik te maken van de zuigmond van uw stofzuiger. Moquette tapijten dienen schoongemaakt te worden met een stofzuiger die een roterende borstel heeft. Het helpt als u vlekken onmiddellijk schoonmaakt, voornamelijk vloeibare vlekken. Zo kunt u voorkomen dat de vlek zich verder over het tapijt verspreidt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u vloeibare vlekken altijd van buiten naar binnen schoonmaakt.

Alle vloeibare vlekken moeten eerst opgedept worden met een schoon, droog doekje of met keukenpapier. Probeer de vlekken niet weg te schrobben, omdat dit de garens van het tapijt kan beschadigen. Blijf op de doek drukken tot de vlek droog is. Als de vlek blijft zitten, kan het nodig zijn om een vlekverwijderaar te gebruiken. U kunt het beste een schoonmaakmiddel gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor de vlek in uw tapijt. Bij Carpetright hebben wij een reeks van producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de tapijten die in onze winkels verkocht worden.

Als u een vlek schoonmaakt, gebruik dan een kleine hoeveelheid tapijtreiniger en een witte doek. Laat het schoonmaakmiddel een tijdje intrekken en dep van buiten naar binnen om verspreiding van de vlek te voorkomen. Herhaal dit proces tot de vlek weg is. Reinig de plek daarna met lauw water en een nieuwe droge doek totdat het schoonmaakmiddel weg is. Wij hebben een volledige reeks specialistische tapijtreinigingsmiddelen in onze winkels. Kijk bij de aankoop van een nieuw tapijt ook naar ons speciale vlekbestendigheidssymbool om zeker te zijn van extra bescherming tegen vlekken in uw nieuwe tapijt.

Verliezen van garens

De meeste tapijten die gemaakt zijn van gesponnen garen, verliezen na plaatsing een aantal korte overtollige garen. Het verliezen van garen is geheel normaal en u hoeft zich er dan ook geen zorgen over te maken. Nog belangrijker is dat het zeker geen signaal is dat uw tapijt slecht geproduceerd of kapot is. Als u het tapijt een aantal keer gestofzuigd hebt, zal het zo goed als geen garen meer verliezen.

Pletten en platlopen

Kunt u looppaden in uw tapijt voorkomen? Dit kan grotendeels voorkomen worden als u regelmatig stofzuigt. Daarnaast is het van belang om de juiste keuze te maken in tapijt en een goed ondertapijt. Ondertapijt kan uw tapijt vanaf onderaf ondersteunen zodat de garens beter in originele positie blijven staan en hierdoor minder platlopen.

Pilling

Heeft u ooit een trui gezien waarvan de buitenkant geheel bedekt is met kleine bolletjes pluis? Dit wordt ook wel pilling genoemd en kan ook bij uw tapijt voorkomen. Kleine vezeleindjes die uit het garen zijn losgekomen vormen dan kleine bolletjes aan het oppervlak. Bij goed onderhoud pilt het tapijt niet of nauwelijks. Wanneer het toch voorkomt, zijn de bolletjes vezels weg te borstelen met een borstel.

Shading / poolomloop

Hiermee worden 'schijnvlekken' bedoeld, die de indruk geven dat er water op het tapijt is gemorst. In feite liggen de garens niet overal in dezelfde richting (de vleug). Afhankelijk van waar u naar het tapijtoppervlak kijkt, lijkt het tapijt donkerder van kleur. Shading is een optisch effect dat niets te maken heeft met verkleuring, fabricage fouten of een vlek. Hoe het ontstaat is ondanks veel wetenschappelijk onderzoek, nog niet vastgesteld. Wel is inmiddels duidelijk dat het aan een bepaalde plaats is gebonden en incidenteel voorkomt bij voornamelijk tapijten met gesneden pool. Bij vervanging van een tapijt met shading is de kans groot dat op dezelfde plaats een plek met shading terugkomt in het nieuwe tapijt. De tapijtfabrikant beschouwt shading daarom niet als een fabricagefout. De kans op shading is zeer gering en komt vandaag de dag nog maar zelfde voor.

Verkleuren of vervagen

Het verkleuren of vervagen van tapijten (vooral natuurlijke tapijten) wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV stralen. Dit proces wordt versneld als zonlicht direct op het tapijt schijnt. Hierdoor kunnen de kleuren van uw tapijt lichter worden, geel van kleur of verbleken. U kunt dit voorkomen door het tapijt zo min mogelijk bloot te stellen aan direct zonlicht.

Hoe kan ik mijn tapijt nog meer beschermen?

Als u eenmaal het perfecte tapijt hebt gekozen is het een goed idee om aan een ondervloer te denken. Een ondervloer beschermt uw tapijt tegen afdrukken die gemaakt worden door zware meubelen en huishoudelijke apparaten en het helpt uw tapijt sneller te herstellen. Een nieuwe ondervloer zorgt daarnaast voor een betere isolatie, waardoor uw huis warmer blijft en ook uw energierekening lager wordt. Ook wordt geluidsoverlast van aan elkaar grenzende ruimtes sterk verminderd.

Laden...

Onderhoud en schoonmaken

Naar boven