Wat is laminaat?

Afbeelding

Laminaat werd in 1977 voor het eerst gebruikt voor vloeren. De ontwikkeling van laminaat is sindsdien sterk geprofessionaliseerd, waardoor laminaat één van de populairste vloersoorten is geworden. Laminaat bestaat uit vier basislagen die samen laminaat vormen. Hieronder geven we u een overzicht van de karakteristieken en functies van iedere laag.

1. Toplaag:

De toplaag is gemaakt van melamine en korund en zorgt voor de sterkte van het laminaat van bovenaf. Bovendien garandeert de toplaag hitte- en slijtbestendigheid. Deze toplaag creëert ook een barrière tegen UV-straling, waardoor de kleur van laminaat langer behouden blijft. In de toplaag kan ook een houtstructuur zijn gewalst, zodat het een realistisch hout-, steen- of fantasie-effect krijgt.

3. HDF laag

Dit is de dikste laag van uw laminaat. De vezels uit de HDF laag zijn onder hoge druk in elkaar geperst om de sterkte en stabiliteit van het laminaat te garanderen.

2. Dessinlaag:

Deze laag is gemaakt van papier waarop het dessin van het laminaat is geprint. Denk aan een houtnerfdessin voor een laminaat in die stijl.

4. Dragerlaag:

De dragerlaag bestaat uit melamine. Deze laag beschermt laminaat tegen vocht van onder af en geeft meer stabiliteit. Omdat de melaminelaag aan de bovenzijde en de onderzijde van het laminaat zit, is er een geringe kans dat het laminaat bol - of hol kan trekken door spanningsverschillen tussen de verschillende lagen.

Extra’s

Bij laminaat kunnen de kleinste details al een groots verschil maken. Controleer daarom altijd de dikte van uw laminaat, omdat over het algemeen geldt: hoe dikker het laminaat, hoe stabieler het is. Ook zijn het kliksysteem en de akoestische kwaliteiten van het laminaat vele malen beter (het klinkt alsof u op echt hout loopt). Daarnaast heeft laminaat met een hand geschraapte structuur in de toplaag sterkere contouren in het hout en heeft een realistischere houtstructuur. Een laminaat met een Chrome Zone structuur zal ten opzichte van andere laminaatstructuur ook nog extra glans en definitie bieden.

Afbeelding

Structuur

De structuur van uw laminaat is een ongelofelijk belangrijk kenmerk, dat uw laminaat een nog realistischere uitstraling geeft. Er zijn 5 verschillende structuren:

 

Woodgrain, is een lichte structuur die zichtbaar is door kleine groefjes in de toplaag. Dit geeft een natuurlijk uiterlijk van een lichte fictieve houtnerf. Embossed, is een fictieve structuur die goed zichtbaar is in het laminaat en hierdoor natuurgetrouw overkomt. Embossed in register, is een structuur die exact overeenkomt met het dessin. Als voorbeeld zijn noesten en nerven in een houtendessin ook echt voelbaar aanwezig. Handscraped, is een structuur die het laminaat een uiterlijk geeft van een met de handgeschaafde houtenplank. Chrome Zone, deze structuur biedt ten opzichte van de andere structuren ook nog extra glans en definitie.Afbeelding

Houtnerf

Afbeelding

Reliëf

Afbeelding

Natuurgetrouw reliëf

Schuine randen

De groeven aan de paneelranden geven extra diepte en een sterkere definiëring aan het laminaat. U kunt kiezen uit een V-groef die langs de gehele lengte en breedte van het laminaat loopt, waardoor het lijkt alsof er een echte houten vloer ligt. Daarnaast kunt u kiezen uit een U-groef, deze kan het effect van echt voegwerk bij een stenenvloer perfect nabootsen. Een premium V-groef afwerking neemt het oppervlakte dessin mee in de groeven, voor een nog natuurlijkere look.

Laden...

Wat is laminaat

Naar boven