Kies laminaat

Ben jij op zoek naar een laminaatvloer, maar weet je nog niet precies welke je moet kiezen? Wij helpen je graag. Er zijn ontzettend veel verschillende laminaatvloeren. Je hebt namelijk de keuze uit laminaat met hout-, tegel- en betonlook. Het is belangrijk dat het laminaat past bij jouw woon- en leefstijl. Wat is jouw smaak en hoe ga je het laminaat gebruiken?

1. Toplaag:

De toplaag is gemaakt van melamine en korund en zorgt voor de sterkte van het laminaat van bovenaf. Bovendien garandeert de toplaag hitte- en slijtbestendigheid. Deze toplaag creëert ook een barrière tegen UV-straling, waardoor de kleur van laminaat langer behouden blijft. In de toplaag kan ook een houtstructuur zijn gewalst, zodat het een realistisch hout-, steen- of fantasie-effect krijgt.

2. Dessinlaag:

Deze laag is gemaakt van papier waarop het dessin van het laminaat is geprint. Denk aan een houtnerfdessin voor een laminaat in die stijl.

3. HDF laag:

Dit is de dikste laag van het laminaat. De vezels uit de HDF laag zijn onder hoge druk in elkaar geperst om de sterkte en stabiliteit van het laminaat te garanderen.

4. Dragerlaag:

De dragerlaag bestaat uit melamine. Deze laag beschermt laminaat tegen vocht van onderaf en geeft meer stabiliteit. Omdat de melaminelaag aan de bovenzijde en de onderzijde van het laminaat zit, is er een geringe kans dat het laminaat bol - of hol kan trekken door spanningsverschillen tussen de verschillende lagen.

Extra's

Bij laminaat kunnen de kleinste details al een groots verschil maken. Controleer daarom altijd de dikte van het laminaat, omdat over het algemeen geldt: hoe dikker het laminaat, hoe stabieler het is. Ook zijn het kliksysteem en de akoestische kwaliteiten van het laminaat vele malen beter (het klinkt alsof je op echt hout loopt). Daarnaast heeft laminaat met een hand geschraapte structuur in de toplaag sterkere contouren in het hout en heeft een realistischere houtstructuur. Een laminaat met een Chrome Zone structuur zal ten opzichte van andere laminaatstructuur ook nog extra glans en definitie bieden.

Stijl en kleur

Een vloer vormt de basis van je huis. Samen met de wanden, het plafond en je meubels is dit erg bepalend voor de sfeer in huis. Bedenk daarom van tevoren welke sfeer je wilt creëren. Heb je een kleinere woning? Werk dan vooral met lichte kleuren. Een lichte vloer maakt de ruimte optisch groter. Wil jij graag een industriële of vintage stijl in huis? Ga dan voor een donkere vloer en combineer dit met lichte wanden. Lees verder over onze woonstijlen voor meer tips en tricks.

Breedte en lengte

Niet alleen door middel van kleur kun je een ruimte optisch groter laten lijken. Je kunt ook spelen met de breedte en lengte van de laminaatplanken. Zo hebben extra brede laminaatplanken een ruimtelijk effect. Met extra lange planken creëer je eenvoudig extra diepte in een ruimte.

Structuur

De structuur bepaalt hoe natuurlijk en realistisch de uitstraling van het laminaat is. Er zijn 5 verschillende structuren:

  • Woodgrain, is een lichte structuur die zichtbaar is door kleine groefjes in de toplaag. Dit geeft een natuurlijk uiterlijk van een lichte fictieve houtnerf.
  • Embossed, is een fictieve structuur die goed zichtbaar is in het laminaat en hierdoor natuurgetrouw overkomt.
  • Embossed in register, is een structuur die exact overeenkomt met het dessin. Als voorbeeld zijn noesten en nerven in een houtendessin ook echt voelbaar aanwezig.
  • Handscraped, is een structuur die het laminaat een uiterlijk geeft van een met de handgeschaafde houtenplank.
  • Chrome Zone, deze structuur biedt ten opzichte van de andere structuren ook nog extra glans en definitie.

Schuine randen

Een laminaatvloer zonder V-groef zorgt voor een strak effect. Een laminaatvloer met V-groef geeft extra diepte. Hierdoor creëer je het effect van een echte houten vloer. Je kunt kiezen uit een V-groef die langs de gehele lengte en breedte van het laminaat loopt, waardoor het lijkt alsof er een echte houten vloer ligt. Daarnaast kun je kiezen uit een U-groef. Deze kan het effect van echt voegwerk bij een stenenvloer perfect nabootsen. Een premium V-groef afwerking neemt het oppervlakte dessin mee in de groeven, voor een nog natuurlijkere look

Gebruik

Laminaat is verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 7 mm tot 12 mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker het laminaat, hoe stabieler het is. Wanneer je de laminaatvloer intensief gaat gebruiken, bijvoorbeeld projectmatig, kies dan voor een wat dikker laminaat. Dan heb je langer plezier van je nieuwe vloer!

Laden...

Het juiste laminaat kiezen

Naar boven