Laden...

Vouwgordijnen

Het vouwgordijn wordt ook wel gezien als een luxe variatie op het rolgordijn. Het mooie aan vouwgordijnen is dat ze zowel praktische wensen als wensen met betrekking tot de uitstraling van het gordijn perfect samenbrengen. Je hebt enerzijds de luxe, aangeklede uitstraling van stof en de vouwen. Anderzijds zijn vouwgordijnen uitermate geschikt wanneer je de kamer goed wilt verduisteren, isoleren en/of de akoestiek wilt verbeteren. Match made in heaven!

Wat zijn vouwgordijnen?

Vouwgordijnen zijn gordijnen met brede horizontale banen die in elkaar vouwen wanneer je het gordijn intrekt en uit elkaar vouwen wanneer je het gordijn helemaal uittrekt. Heb je het gordijn half open? Dan zijn de bovenste banen uitgevouwen en de onderste banen in én over elkaar heen gevouwen. De vouw valt dan als een dikke maar soepele plooi over de hele breedte van het gordijn. Dat zorgt voor een warme, chique uitstraling.

Wat voor soort zijn er?

Vouwgordijnen passen in elke interieurstijl. Houd je van modern? Kies dan voor strakke vouwen en baleinen aan de voorkant van het gordijn voor een modern effect. Baleinen zijn de horizontale naden waar de stof zich vouwt. Hou je juist van landelijk of creatief? Kies dan voor vouwgordijnen met een losse vouw, zonder duidelijke baleinen. Zit jouw stijl er tussen in? Kies dan de gulden middenweg: vouwgordijnen met baleinen naar achteren. 

Vouwgordijnen zonder baleinen:

 • Een creatieve en speelse uitstraling.
 • Geschikt voor soepele gordijnstoffen.
 • Geen baleinen; enkel een band met lusjes aan de raamzijde trekt het gordijn in de vouw. 
 • Kunnen niet gevoerd worden omdat de stof soepel moet blijven in verband met de vouw. 

Vouwgordijnen met baleinen naar voren:

 • Passen goed in een interieur met een moderne uitstraling.
 • Ideaal wanneer je kiest voor een gordijn met een print omdat de baleinen de print niet onderbreken.
 • Geschikt voor zowel transparante als zwaardere gordijnstoffen.
 • Kunnen gevoerd worden. Ideaal wanneer je op zoek bent naar verduisterende vouwgordijnen. 

Vouwgordijnen met baleinen naar achteren: 

 • Passen goed in elk interieur.
 • Geschikt voor stoffen zonder patroon (met uitzondering een patroon met verticale strepen). 
 • Geschikt voor zowel transparante als zwaardere gordijnstoffen.
 • Kunnen gevoerd worden. Ideaal wanneer je vouwgordijnen wilt voorzien van een verduisterende coating. 

Hoe werken vouwgordijnen?

Vouwgordijnen bedien je door middel van een koord of ketting. Een systeem met tunnels en lusjes aan de raamzijde van het gordijn zorgt ervoor dat het vouwgordijn altijd goed in- en uitvouwt. Aan de voorzijde zijn deze touwtjes en kettingen niet zichtbaar. Boven aan het gordijn zit een cassette waar je het gordijn aan vastplakt door middel van klittenband. De cassette houdt ook de touwtjes voor de bediening in het gareel.   

Hoe was je vouwgordijnen?

Elke stof is gevoelig is voor warmte en vocht. Daarom raden we je aan je gordijnen koud te wassen, met een wasmiddel geschikt voor fijne was. Zorg ervoor dat je wasmachine niet centrifugeert of centrifugeert op een heel laag toerental (kies, wanneer beschikbaar, het programma ‘handwas’). Ben je daar niet zeker van? Was je gordijnen dan met de hand. 

Wring de gordijnen niet uit maar hang ze direct na wassen te drogen zodat ze aan de lucht drogen. Het demonteren van het gordijn is niet moeilijk maar let goed op het volgende:

 • Laat de touwtjes en/of kettingen hangen. Zo kan je makkelijk zien hoe je na het wassen je gordijn weer moet monteren. 
 • Heb je een vouwgordijn met baleinen? Haal dan voor het wassen de baleinen (de kunststof tunnels) uit de gordijnen. 

Linnen vouwgordijnen en andere stofsoorten

Vouwgordijnen zijn te verkrijgen in veel verschillende stoffen. Van katoen, linnen en acryl tot polyester en viscose. De meeste gordijnstoffen zijn een menging van meerdere stofsoorten. Zo brengen we looks en praktische voordelen bij elkaar. Denk aan de natuurlijke uitstraling van katoen met eigenschappen van polyester als licht in gewicht, sneldrogend en kreukvrij. Een populaire en veel gekozen gordijnstof voor vouwgordijnen is linnen. Deze stof past qua uitstraling goed bij elke soort vouw, is natuurlijk en lichtdoorlatend, zonder dat je privacy in het geding komt. 

Verduisterende vouwgordijnen

Vouwgordijnen maak je verduisterend door of te kiezen voor een dikke, massieve gordijnstof of een gordijnstof naar keuze te voorzien van een verduisterende coating of voering. Deze voering zit altijd aan de raamzijde zodat de uitstraling van je gordijn aan de kamerzijde in tact blijft. 

Mix en match

Op zoek naar extra sfeer en uitstraling? Combineer je vouwgordijnen dan met een transparant overgordijn, zoals vitrage of plooigordijnen. Het combineren van twee gordijnen zorgt net voor dat extraatje in je interieur. Onze stylistes adviseren je graag over de mooiste combi’s. Wist je dat je vouwgordijnen ook op maat kan laten maken. Met vouwgordijnen op maat weet je zeker dat ze mooi vallen en voorkom je teleurstellingen. Vraag ernaar in één van onze vestigingen. 

Naar boven