Laden...

Lamellen 

Lamellen niet meer van deze tijd? Dan heb je het mis. Ook lamellen ontwikkelen zich en passen hierdoor in de veel verschillende trends en stijlen van nu. Op zoek naar een gave print, felle kleur, stoer reliëf of een look van hout, beton of textiel? Met verticale lamellen heb je het voor het uitkiezen.

Wat zijn lamellen?

Lamellen zijn dunne latten of stroken die vlak naast elkaar voor je raam hangen. Met het bedieningssysteem kantel je de raambekleding op de stand die jij wilt hebben: helemaal open, half open, dicht (waarbij de verschillende lamellen naadloos op elkaar aansluiten) of daar ergens tussen in. Verzwaring en, wanneer je dit wilt, een kettinkje onder aan elke lamel zorgen ervoor dat de verticale lamellen netjes en recht blijven hangen. Lamellen zijn te verkrijgen in een verticale variant en in een horizontale variant. De horizontale lamellen worden meestal jaloezieën genoemd. 

Hoe bedien je verticale lamellen?

Je bedient lamellen op twee manieren. Met een koord trek je de lamellen in hun geheel open, naar links en/of rechts van het raam. Met een (ander) koord of stok kan je de lamellen ook kantelen in de stand die je maar wilt: helemaal haaks op het raam voor lekker veel daglicht, evenwijdig aan het raam om nieuwsgierige ogen buiten te houden of van beiden een beetje. 

Waarvoor kan ze gebruiken?

Lamellen zijn ideaal voor het bekleden van hoge en brede ramen. Ook als het gaat om glazen wanden in je huis. Lamellen nemen namelijk niet veel ruimte in en in een handomdraai heb je de privacy of inkijk, lichtinval of donkerte die je nodig hebt. Geen gesleep met of getrek aan gordijnstoffen en geen kieren. Omdat lamellen verticaal hangen blijft stof er niet op liggen. Ideaal wanneer je weinig tijd wilt besteden aan het schoonmaken van je raamdecoratie.  

Wat is het verschil tussen lamellen en jaloezieën?

Het grootste verschil tussen beide raamdecoraties is de manier waarop ze vallen. Met lamellen bedoelen we de verticale stroken/latten, met jaloezieën de horizontale latten (horizontale lamellen). Tenzij er specifiek wordt gesproken over horizontale lamellen of verticale jaloezieën. Er zit ook een klein verschil in materiaalopties. Bij Carpetright bieden we lamellen in kunststof, aluminium en textiel aan. Jaloezieën zijn te verkrijgen in kunststof, aluminium en hout. 

Welke kleuren en materialen zijn er? 

Met de kleur en print kan je elke kant op. Kies voor zwarte, donkergrijze lamellen of een lamel met een print van beton voor een stoere, industriële uitstraling. Of een gemêleerde print van zand, taupe en beige tinten voor een natuurlijke uitstraling. Op zoek naar wat meer creativiteit? Kies dan voor twee kleuren, waarbij elke losse lamel een andere kleur heeft, of twee kleuren binnen één lamel. Ga voor raambekleding met één felle, speelse kleur, bijvoorbeeld okergeel, oudroze of botanisch groen. Lamellen zijn bij Carpetright verkrijgbaar in aluminium, kunststof en textiel. Kies bij de kunststof variant voor een print van hout mét een echte nerf voor de hout-look. De textielsoorten kan je zo transparant of niet-transparant maken als je zelf wilt. Kortom, laat je creativiteit spreken! 

Voor welke ruimtes zijn ze geschikt?

Lamellen zijn ideaal voor ruimtes waar privacy en lichtinval belangrijk is. Denk aan je badkamer, toilet en slaapkamer. Of als je grote ramen hebt in je woonkamer of keuken. Lamellen zijn trouwens de beste gordijnen voor bijzondere raamvormen. Denk aan een schuin oplopend raam in je trapgat bijvoorbeeld. De materiaalkeuze speelt een grote rol in de betreffende ruimte. Aluminium en kunststof lenen zich perfect voor de badkamer, toilet en keuken omdat deze materialen goed tegen vocht kunnen. 

Welke maten zijn er?

Hoe breder de lamel hoe stoerder de uitstraling. De meest voorkomende lamelbreedtes voor verticale lamellen zijn 52, 63, 89 of 127 mm. Onze collega’s in de winkel denken graag met je mee in welke maat, materiaal, kleur en dessin bij jouw wensen en mogelijkheden past. Het is ook mogelijk lamellen op maat te laten maken. Bekijk hier de mogelijkheden. 

Hoe kan ik lamellen met andere gordijnen combineren?

Bij Carpetright zijn we fan van het combineren van gordijnen. Vooral omdat elk gordijn eigen functionele en esthetische eigenschappen met zich meebrengt en ze elkaar dus perfect aanvullen. Denk aan witte lamellen, gecombineerd met een prachtige, transparante stof overgordijn voor een moderne, frisse uitstraling. Of brede lamellen met een botanische print gecombineerd met een ringgordijn van velours voor een rijke, warme uitstraling. Mix en match!

Naar boven