Laminaat leggen

We adviseren u altijd een professionele stoffeerder in te schakelen voor het leggen van uw laminaat, maar als u een gepassioneerd doe-het-zelver bent kunt u hieronder een aantal nuttige tips vinden.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor u uw laminaat gaat leggen is het belangrijk om eerst de staat van uw dekvloer te controleren. Deze moet vlak, droog en schoon zijn!

Vlak: Het is belangrijk dat het verschil in oppervlak van de dekvloer niet meer dan 2mm is. Als dit wel zo is dient u de vloer gelijk te maken door deze te egaliseren of door middel van een ondervloer aan te brengen om zo de oneffenheid van de vloer te verminderen. Egaliseren wordt vaak alleen toegepast bij betonnen vloeren. Als een betonnen vloer gescheurd is of grote oneffenheden heeft, dan is het een goed idee om deze te egaliseren. Als de vloer gelijk gemaakt moet worden door middel van een ondervloer dan wordt er vaak gekozen voor zachtboard, spaanplaat of osb-platen.

Droog: Omdat laminaat in principe een houtproduct is, is het belangrijk dat het mogelijke intrekken van vocht zoveel mogelijk vermeden wordt. Bij Carpetright adviseren we om elk alle laminaat te voorzien van een vochtscherm. Veel van de Carpetright laminaatondervloeren bevatten standaard een vochtscherm. Om deze vochtbestendige laag te garanderen, dienen de stukken ondervloer aan elkaar vastgemaakt te worden met een speciale tape. Of uw laminaat mooi en strak komt te liggen is voor een groot deel afhankelijk van de ondervloer waarop deze ligt. De door ons aanbevolen professionele stoffeerders verzekeren in samenspraak met u dat uw dekvloer in de beste staat is voordat zij uw laminaat gaan leggen. Laminaat is een vloer die als het ware boven de grond zweeft, daarom dient u laminaat nooit te lijmen, nieten of permanent vast te maken aan de ondervloer.

De ondervloer en het laminaat sluiten de dekvloer bijna voor 100% af. Als u dekvloer voor het stofferen niet schoon is, kan dit in combinatie met vocht voor schimmel zorgen. Hierbij kunnen eventuele zandkorrels of stukjes beton zorgen voor een krakend geluid onder uw laminaat.

Top Tips

  • Gebruik laminaatpanelen uit verschillende verpakkingen om een mooie kleurmix te krijgen tijdens het stofferen.
  • Zorg ervoor dat u de laminaatverpakkingen tenminste 24-48 uur voor het leggen van het laminaat al opent in de ruimte waar het laminaat moet komen. Zo kan het houtproduct acclimatiseren in de nieuwe omgeving. Mocht dit niet lukken, dan bestaat de kans dat het laminaat gaat opbollen, omhoog komt en uitzet zodra het laminaat is gelegd.
  • Gebruik altijd een ondervloer onder uw laminaat.
  • Laat een ruimte van ongeveer 8-10 mm tussen uw laminaat en de muur en andere opstakels vrij en dek deze af met plinten of andere afwerkingaccessoires.
  • Alle accessoires voor het leggen van uw laminaat zijn verkrijgbaar bij uw lokale Carpetright winkel.

Toch maar laten doen? Lees meer over onze plaatsingsservice

Chargement en cours...

Zelf leggen

Vers le haut