Laden...

Laminaat schoonmaken

Ook je laminaat heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Als je laminaat op de juiste manier onderhoudt, kun je nog langer genieten van een prachtige vloer. Hoe je laminaat het beste kunt schoonmaken? Wij delen hier een hoop handige tips & tricks om jouw laminaat goed te onderhouden.

Tips om laminaat mooi te houden

  • Stofzuig regelmatig met een stofzuigermond voor laminaat (zachte borstel)
  • Dweil met enige regelmaat, maar niet té nat
  • Gebruik viltjes onder je meubels om krassen te voorkomen
  • Een goede deurmat houdt zand en viezigheid buiten de deur  
  • Loop binnen zo min mogelijk met schoenen aan

Hoe maak je laminaat schoon?

Laminaat is een onderhoudsvriendelijke vloer die tegen een stootje kan. Dit maakt het laminaat onderhouden al een stuk makkelijker. Om zo lang mogelijk van je laminaatvloer te genieten, is regelmatig schoonmaken een pré. Het beste is om je laminaat wekelijks te stofzuigen. Heb je kleine kinderen of huisdieren zoals een hond of kat? Dan is vaker stofzuigen aan te raden.

Kan ik laminaat dweilen?

Het af en toe dweilen van je laminaatvloer is geen enkel probleem. Hoe vaak je laminaat moet dweilen? Afhankelijk van je gezinssituatie en of je huisdieren hebt, kun je dit één keer per week of een keer per twee weken doen. Waarmee je het laminaat moet dweilen? Het beste is een platte dweil. Tip: wring de dweil wel goed uit, voor je aan de slag gaat. Laminaat mag namelijk niet té nat worden, want dan is er een kleine kans dat de planken krom trekken. Gebruik eventueel een vloerwisser om het resterende vocht en vuil weg te halen. Om de vloer sneller te laten drogen kun je altijd even je ramen openzetten. Heb je waterbestendig laminaat? Deze vloeren kunnen nog beter tegen vocht.

Aan de slag met een stoomreiniger

Reinig je andere vloeren in huis af en toe met een stoomreiniger? Voor het reinigen van een vloerkleed of tapijt is dit apparaat erg geschikt, maar Carpetright raadt het gebruik van een stoomreiniger bij een laminaatvloer af. Door de kracht van het apparaat en de hoeveelheid stoom, bestaat de kans dat je vloer aan de onderkant vochtig wordt en gaat opbollen. Het gevolg is dat de planken vervangen moeten worden en dat je een groot gedeelte van je vloer los moet halen en opnieuw moet leggen.

Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt?

Er zijn zoveel schoonmaakmiddelen op de markt, maar ze doen je mooie laminaatvloer niet altijd goed. We zetten de geschikte en minder geschikte middelen voor laminaat op een rij:  

  • Voor regulier onderhoud kun je laminaat reinigen met water en een scheut schoonmaakazijn. Breng dit met een microvezeldoek of dweil aan op de vloer. 
  • Gebruik de speciale schoonmaakmiddelen voor laminaat van Carpetright. Vraag bij jouw vestiging naar de mogelijkheden.
  • Allesreiniger, groene zeep en boenwas kun je beter niet gebruiken voor het schoonmaken van laminaat. Deze middelen maken je vloer dof. 
  • Een stoomreiniger is niet geschikt voor laminaat, vanwege het risico op het opbollen van de planken.

Zo ontvet je laminaat

Laminaat is geschikt voor iedere ruimte in huis, van de woonkamer tot de keuken en van de slaapkamer tot de badkamer. Wanneer je laminaat hebt in de keuken, kan je vloer hier wel wat sneller vettig worden. Een laminaatvloer ontvetten is gelukkig heel makkelijk. Voeg hiervoor een scheutje ammoniak toe aan het water en dweil de vloer grondig. Het is aan te raden om iets harder te boenen dan gebruikelijk. En daarna oogt je keukenvloer weer als nieuw!

Vlekken uit je laminaat verwijderen

Heb je last van vlekken of hardnekkig vuil op je laminaatvloer? Vervelend! Probeer de vloer eens schoon te maken met soda. Schoonmaaksoda in combinatie met water zorgt voor een krachtige reiniging en maakt zelfs de meest vieze vloeren weer brandschoon. Of vraag onze specialisten in de winkel om raad. Maak hier een afspraak.

Tips om laminaat te beschermen

Laminaat is een sterke vloer, waarop geleefd mag worden. Last van krassen zul je niet snel hebben, want laminaat is voorzien van een harde, beschermende toplaag. Hoe je je vloer toch optimaal kunt beschermen? Pas op met zand, want die kleine korreltjes kunnen toch vervelende krasjes veroorzaken. Met een goede deurmat en regelmatig stofzuigen is dit te voorkomen. Voorzie stoelen of een tafel die over de vloer schuiven aan de onderkant van viltjes, zodat je zeker weet dat ze je laminaat niet beschadigen. Heb je drinken gemorst? Haal de druppels direct weg.

Tips om laminaat te beschermen

Laminaat is een sterke vloer, waarop geleefd mag worden. Last van krassen zul je niet snel hebben, want laminaat is voorzien van een harde, beschermende toplaag. Hoe je je vloer toch optimaal kunt beschermen? Pas op met zand, want die kleine korreltjes kunnen toch vervelende krasjes veroorzaken. Met een goede deurmat en regelmatig stofzuigen is dit te voorkomen. Voorzie stoelen of een tafel die over de vloer schuiven aan de onderkant van viltjes, zodat je zeker weet dat ze je laminaat niet beschadigen. Heb je drinken gemorst? Haal de druppels direct weg. Laminaat onderhouden kan dus al met een paar simpele aanpassingen.

Vragen over laminaat? Carpetright helpt je graag!

Ben je op zoek naar laminaat? Bij Carpetright vind je vloeren van gerenommeerde merken zoals Quick-Step, Premoda en Finfloor. Mocht je nog vragen hebben over een laminaatvloer of laminaat overhouden. Kom dan langs in één van onze winkels. Onze specialisten staan voor je klaar om jou daar alles over te vertellen. Twijfel je om de vloer zelf te leggen? Je kunt ook gebruik maken van onze plaatsingsservice. Meer weten over laminaat? Bekijk dan onze tips over laminaat advies!

Vragen over laminaat? Carpetright helpt je graag!

Ben je op zoek naar laminaat? Bij Carpetright vind je vloeren van gerenommeerde merken zoals Quick-Step, Premoda en Finfloor. Mocht je nog vragen hebben over een laminaatvloer of laminaat overhouden. Kom dan langs in één van onze winkels. Onze specialisten staan voor je klaar om jou daar alles over te vertellen. Twijfel je om de vloer zelf te leggen? Je kunt ook gebruik maken van onze plaatsingsservice. Meer weten over laminaat? Bekijk dan onze tips over laminaat advies!

Naar boven